Köttfärslimpa med grönsaker och gräddsås

0-47b1ce84a66573ffada005ec8a9f919e.png

Du behöver:

1 kg blandfärs
1 st hackad gul lök
0,5 dl vatten
Salt
Malen vitpeppar
Köttbuljong (ca. två dl kokat vatten och en köttbuljongtärning)
Rapsolja till formen

Till servering:

5 st steklökar
2 st morötter
100 g haricots verts (gröna långa bönor)

Gräddsås:

50 gram smör
1 dl vetemjöl
9 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Kinesisk soya
2-3 tärningar köttbuljong
En skvätt ättika
Ett par tsk svartvinbärsgelé
Salt
Malen vitpeppar

Gör såhär:

1.
Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala lök och morötter, skär morötterna i mindre bitar och smörj en ugnsfast, ganska djup form.
3. Blanda samman färsen med vatten, hackad gul lök, salt och peppar. Forma den till en limpa och lägg den i formen. Lägg morötterna och lökarna runt omkring och slå på buljongen.
4. Baka i ugnen i ca. en timme, eller tills limpan blivit 72 grader inuti. Kolla gärna med en sticka om köttsaften är genomskinlig.
5. Tillaga haricots vertsen enligt anvisningen på förpackningen.
6. Skär limpan i skivor och servera tillsammans med bönor, morötter och lök.

Under tiden köttfärslimpan är i ugnen, gör gräddsåsen:

1.
Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet, se till så att det inte blir några mjölklumpar kvar. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt långsamt mjölken, rör samtidigt och var noga med att mjöl- och smör blandningen löser upp sig. Blanda sedan i grädden. Ha i köttbuljongen, tillsätt en gnutta ättika och gelé, smaka av och se så att balansen mellan surt och sött blir bra. Krydda med peppar och eventuellt en smula salt.

Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0