Fick något jag inte sett tidigare,

5e9b2afb80a915dd6e407f7f51ffaf2b.png

Fick något jag inte sett tidigare, ett tvillingägg! Båda gulorna var i samma ägg! Lite häftigt.. Nej nu skall jag fortsätta att laga mat.. Gott nytt, hörs nästa decennium ;)


Förberedelser?!

Jag undrar om min kropp förbereder sig för att vara vaken hela natten med skrikande bebis? För inte tusan får jag sova inte! I går somnade jag klockan åtta på morgonen, efter en sömnlös natt, i morse somnade jag vid sju-tiden. Usch, jag orkar inte det här. Har världens kassar under ögonen. Vet inte riktigt vad jag skall göra heller, försöker äta middag tidigt, vid 18-19, aktiverar mig om dagarna för att få lättare att somna på kvällen, läser tills ögonen går igen innan jag skall till att somna men ingenting tycks funka! I natt gav jag upp och tog ett par Lergigan (lugnande som är anpassat för att gravida skall kunna äta dem) men det hjälpte inte. Var lika vaken i alla fall. Någon som har något förslag? Inte varm mjölk bara, för det kräks jag av! ;-)

På tal om förberedelser undrar jag om det inte börjar bli dags att packa väska? Är ju inte långt kvar nu, men känns inte som att det blir under 2009 i alla fall, som tur är! :-) Fast så har jag tänk, varför måste man packa den så långt innan? Varför inte bara börja packa när värkarna börjar? De är ju ändå inte täta från början. Men i och för sig är det svårt att veta om man missar när värkarna börjar, om man till exempel sover, och måste åka in när man vaknar. Men det är väl inte så vanligt.. Eller?! Jag räknar med att det kommer ta sin beskärda tid och att jag säkerligen vill ha saker att göra för att inte bli galen när allt väl sätter igång. Däremot måste nog lägenheten förberedas en gnutta till. Kanske dammtorkas, ställa i ordning på allt, dock inte bädda, det kan vi göra när vi kommer hem från BB, vill inte att sängkläderna skall bli dammiga. Handla hem mat så det finns ordentligt hemma är nog en idé, har hört att man är helt slut första månaden efter förlossning så då vill man nog inte åka och storhandla det första man gör för att kyl och frys är tomma. Frysen kommer på tal om det hem i dag! GÖTT! :-D
Vi övar lite psykoprofylax här hemma också, dock får Andy mer ont än jag (även om jag tycker det känns som det kommer bli ett par blåmärken). Det är liksom meningen att han skall klämma om mitt lår så hårt han kan för att illustrera värken, och så skall han klämma i en och en halv minut, vilket leder till att han får jätteont i fingrarna.. Hahhaaha, och jag som trodde att han skulle bli lycklig av att åsamka mig lite smärta ;-P

Nähä ni, nu skall jag nog börja fixa med förhänget till skötbordet, rätt enkel sömnad men jag vill ha det gjort.. :-) Hoppas ni alla får en trevlig nyårsafton om vi inte hörs tidigare! Så får ni ha det så jättebra så länge!

OBS! Om ni vill stå med på mms-listan, glöm inte att säga till om ni tror att ni saknas! Bara en liten påminnelse! :-)

Nu är det snart dags

Med förvärkar och en mage som är stor som en badboll är det svårt att undvika att tänka på dagen som närmar sig. Förhoppningsvis nästa år, men snart som attan ändå. Ska bli väldigt skönt att inte vara gravid mer, att få lära känna knytet i magen och se vad det är för liten filur som gömmer sig där inne. Men samtidigt väldigt nervöst!
Fick 3000 kronor att handla för till hemmet av mamma och pappa i julklapp, så i dag har vi handlat frys, då den jag har är alldeles för liten, samt ett ordentligt skötbord med skåp och tillbehör. Satte upp det förut och visst var det stort, men fint och stabilt. Mycket nöjd. Så nu är allting färdigt inför nedkomsten. Enda vi behöver är sängkläder, men Andy skall höra med sin syster om hon har som hon vill sälja eller låna ut. Så skall jag sy ett förhänge till skåpet som är öppet, vi struntade i dörrar eftersom man vill åt blöjor och sophink snabbt när man byter blöja på fisunge.. :-)
Ska bli så roligt, och arbetssamt, det här, ser verkligen fram emot det. Iiiihhh.. :-D

Dan före dopparedan

I morgon är det julafton och snön ligger som ett vitt täcke över allting. Enligt väderleksprognosen ser det ut att hålla i sig över julafton, blir första vita julen på jag vet inte hur många år! Skoj det i alla fall! Sitter på jobbet, väntar på något att göra. Anna Ättner var uppe hos mig en sväng på förmiddagen, var mycket trevligt. Hon har ju flyttat till Linköping och pluggar där så blir inte att vi ses så mycket, därför får man ta vara på de små kornen av möten när de väl kommer.
Har handlat alla julklappar och slagit in dem, eftersom det bara blir mamma , pappa, Andy och jag till jul så blev det inte många julklappar att ordna. Givetvis en till syster också som kommer i mellandagarna, Susanne väntar jag med tills jag vet när hon kommer, och vad hon önskar sig.
Fick pengar i dag, men jag vet inte var de kommer ifrån, stod bara dagersättning, så antar att det är försäkringskassan som betalat ut en del av föräldrapenningen, men det låter konstigt eftersom jag skulle få pengar först den 26:e januari därifrån. Nåväl, får väl se om jag får något specifikation på posten som talar om var de kommer från.
Annars i dag blir det att leka med Mio och handla lite frukostgrejer inför helgdagarna som är i antågande. Andy och jag skall nog kolla på profylax-dvdn också, så vi är förberedda inför dagen D. Om mindre än tre veckor kommer vi ju att ha en liten bebis, även om jag går över tiden! Den 12:e måste nämligen förlossningen sättas igång och ungen komma ut som absolut senast, så nu kan jag verkligen säga att inom tre veckor är den här. Sedan vet man ju inte när den kommer, inom dessa tre veckor, kan bara hoppas att den håller ut till början av nästa år, så den slipper fylla sist. Sådant är viktigt. :-)

Fiia har lagat en massa mat

Sådär ja, nu har jag uppdaterat en massa av recepten till bilderna jag skickat in med mobilblogg, så ta en kik under Fiia lagar mat om du vill ha lite inspiration till middagen :-) Dock orkar jag inte lägga upp alla då jag inte ätit middag ännu och  börjar bli mäkta hungrig. Så det får räcka för i dag, skall väl försöka uppdatera de sista recepten vad det lider också. Kan bara tala om att det är ruggigt goda recept jag lagt upp, och i alla fall jag tycker de är värda att prova. I dag blir det currygryta med kyckling serverat med dinkelris. Mumma. Lägger nog upp en bild på det med så ni får se :-D
Och nej, Emma och Linda, jag har inte glömt att jag skall ge er receptet på mina monstermuffins! Kommer fixa det med, har varit mycket piggare de senaste dagarna och nu har jag uppdaterat det där nesla msn också, så det funkar och jag inte behöver bekymra mig över det mer, så nu är det inte en plåga att sätta på datorn längre! Hähä..

Och så blev jag lite gladare

Posten trillade nyss ner i brevlådan och för en gångsskull blev jag riktigt glad! Inte en massa äckliga räkningar som jag inte vill ha, utan julkort! Woohoo!! Brukar inte få julkort, tror jag fick ett förra julen, men i år har jag minsann fått fyra stycken, och er vill jag här med tacka ytterligt: Emma, Mio, Sofia och mina föräldrar. Tyvärr kommer de inte att få något kort från mig i år, men de kommer stå på nästa års lista, och då kommer det bli med ett mycket skojigt kort (har redan bestämt motiv). Skickade över trettio förra året, så detta år tar jag det lugnt. Hähä, nä då, men jag känner inte att jag har råd. Fast man får lite dåligt samvete när man får kort och inte har skickat egna. Usch, jag måste fixa Paint till denna dator, inget roligt utan. Kan man ju inte rita skojiga bilder som jag vill ju!
hur som haver, tack så mycket för korten, de uppskattas väldigt mycket! :-D

Nu ska jag se om jag kan få i mig lite lunch innan jag knallar iväg till jobbet, ha det så bra alla!

Åååh, så förbannad jag blir!

Visst är det väl mysigt med en massa snö såhär lagom till jul?! Men varför måste du små snorungar, som borde veta bättre, förstöra detta mysiga genom att kasta snöbollar hårt på ens fönster? Kan de inte utagera sin tristess på något mer konstruktivt sätt? Fy farao vad jag är sur! Andy tyckte inte jag borde bli så sur och arg eftersom fönstret faktiskt inte gick sönder, men vad jag är så förbannad på är att de tar sig rätten att attackera mitt fönster med snöbollar. Att de tror att det är okej att göra så. Att de sedan kan gå skrattande därifrån och tycka att de varit jättefräsiga som vågat kasta snöbollar på någon annans fönster. Fönstret hade kunnat gå  sönder, det lät min själ som om det var på väg att göra det, och vad hade hänt då? Jag har för sjutton katter som tycker att glittrande saker, i det här fallet glas, är mycket intressant. Kul om de hade råkat få sig några bitar i sina små tassar så jag varit tvungen att åka till veterinären med dem. Det har jag verkligen inte råd med, men hade inte haft något val. Nu gick inte fönstret sönder, men jag kommer ju att oroa mig när jag inte är hemma att det skall stå nya snorungar utanför och ha lika tråkigt som de i går. Och att fönstret faktiskt går sönder den gången. Med mina katter ensamma hemma. Ärligt talat tycker jag det är fruktansvärt respektlöst att göra på det sättet, det kränker den som bor där. Och jag vet också att detta inte är något man får stå ut med baran för att man bor inne i stan, mina föräldrar hade problem varje vinter med några som tyckte det var skitkul att förstöra för dem och kasta sönder deras fönster, och då bodde de ändå i norrköpingsidyllen Skarphagen.

Tycker ni att jag överreagerar och borde strunta i en sådan sak? Inte bli upprörd? Okej att det var dumt och gå ut och skälla ut dem, men ibland tar graviditetshormonerna över. Jag borde ha räknat med att de skulle kasta igen bara för att jag sa ifrån. Men tycker ni att det är rätt att kränka andra individers hem på detta sätt (eller något sätt)? Eller att det är sådant man får räkna med när det är vinter och skolbarn har lov och blir uttråkade?

Vit jul?!

Vad tror ni? Blir det en vit jul i år? Prognosen spår kallare väder, och kallt även i nästa vecka, snön ligger redan på backen, så frågan är väl egentligen bara om den får ligga ostörd från vädergubben eller om den kommer att töa bort på julaftons morgon.

Jag vet att jag lovat hit och dit med uppdateringar, men så här ligger det till: jag får inte sova. Är vaken en stor del av natten och ligger och vrider mig, badar eller löser korsord. Allt för att bli trött och somna. Att sätta på datorn känns som ett projekt jag inte vill insylta mig i då jag säkerligen skulle vara vaken ännu längre i så fall. Så när får jag då sova? Några timmar på morgonen och förmiddagen, sedan bär det av till jobbet efter lunch. Med andra ord blir det ingen tid kvar till bloggande. Eller annat datorpillande och plockande överhuvudtaget, inte ens småplock i lägenheten, jag orkar helt enkelt inte. Är för trött. Spelar ingen roll om jag går upp vid nio på morgonen och sysselsätter mig hela långa dagen fram till läggdags. Kanske somnar jag ögonblickligen men sedan, någon timme senare vaknar jag utan möjlighet att somna om.

Graviditeten närmar sig sitt slut och jag är jättenervös inför vad som komma skall. Vi har börjat bunkra blöjor och annat som är bra att ha hemma när den lille/a dimper ner. Har även gjort en mms-grupp för dem som skall få besked när den kommit, tänkte skicka med en liten bild och sådär, dock blir det ett tråkigt mass-mms, för jag antar att jag kommer vara helt slut efter förlossningen och dessutom vill man nog hellre gosa med pyret än sitta och skicka/ringa till folk om det nya livet. Vill ni ha ett mms men är oroliga att jag inte fått med er i listan är det bara att säga till så ordnar jag det :-)

Köttfärslimpa med grönsaker och gräddsås

0-47b1ce84a66573ffada005ec8a9f919e.png

Du behöver:

1 kg blandfärs
1 st hackad gul lök
0,5 dl vatten
Salt
Malen vitpeppar
Köttbuljong (ca. två dl kokat vatten och en köttbuljongtärning)
Rapsolja till formen

Till servering:

5 st steklökar
2 st morötter
100 g haricots verts (gröna långa bönor)

Gräddsås:

50 gram smör
1 dl vetemjöl
9 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Kinesisk soya
2-3 tärningar köttbuljong
En skvätt ättika
Ett par tsk svartvinbärsgelé
Salt
Malen vitpeppar

Gör såhär:

1.
Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala lök och morötter, skär morötterna i mindre bitar och smörj en ugnsfast, ganska djup form.
3. Blanda samman färsen med vatten, hackad gul lök, salt och peppar. Forma den till en limpa och lägg den i formen. Lägg morötterna och lökarna runt omkring och slå på buljongen.
4. Baka i ugnen i ca. en timme, eller tills limpan blivit 72 grader inuti. Kolla gärna med en sticka om köttsaften är genomskinlig.
5. Tillaga haricots vertsen enligt anvisningen på förpackningen.
6. Skär limpan i skivor och servera tillsammans med bönor, morötter och lök.

Under tiden köttfärslimpan är i ugnen, gör gräddsåsen:

1.
Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet, se till så att det inte blir några mjölklumpar kvar. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt långsamt mjölken, rör samtidigt och var noga med att mjöl- och smör blandningen löser upp sig. Blanda sedan i grädden. Ha i köttbuljongen, tillsätt en gnutta ättika och gelé, smaka av och se så att balansen mellan surt och sött blir bra. Krydda med peppar och eventuellt en smula salt.

Smaklig måltid!


Rödingfilé med vitvinssås och stek

0-3d09613f35fee57c414a2adb07dda350.png

Rödingfilé med vitvinssås och stekta grönsaker

Du behöver:

800 gram rödingfilé
Salt

Vitvinssås:

3 dl vatten
2-3 tärningar fiksbuljong
En skvätt fiskfond
1 dl vitt vin
1 gul lök
1 lagerblad
2 dl vispgrädde
1 msk smör
(Salt)
Malen vitpeppar

Till servering:

Goda, stekta grönsaker efter egen smak.

Gör såhär:

1.
Fräs löken lite lätt. Blanda sedan i vatten, fiskbuljong och -fond samt vinet. Låt koka ihop. Blanda sedan i grädden och lagerbladet. Blanka av med smöret och krydda med vitpeppar och salt om det behövs.
2. Stek under tiden grönsakerna du valt, salta och peppra efter smak.
3. Sjud fisken försiktigt i lättsaltat vatten i ca. 10 minuter. Fisken är färdig när den är fast och ogenomskinlig.
4. Servera fisken tillsammans med såsen och grönsakerna.


Så sjukt kort tid kvar

I dag är det 19 dagar kvar tills det datum jag är beräknad till. Förstår ni hur kort tid det är kvar?! Och så mycket att hinna med vad gäller förberedelser inför nedkomsten. Ujujuj.. Jag hänger inte med i svängarna.
Vet att jag varit ytterst dålig på att uppdatera här, men jag ska försöka bättra mig nu när jag är mammaledig 75%. Sitter på jobbet nu, skall snart iväg på möte, så bäst att runda av för jag ska till systemet också och handla en flaska vitt vin till matlagningen i dag. Blir fisk med vitvinssås, gött! :-D Slänger väl iväg en bild från mobilen sen på kvällens middagsskapelser.. ;-P Ha det så länge så ska jag försöka vara olat i morgon och göra lite ordentliga uppdateringar så ni får er en liten smak av senaste tidens eskapader :-)

Vi bakar lussekatter, STORA lussek

0-6de876d609dec1e99ab567d2961c7089.png

Vi bakar lussekatter, STORA lussekatter! Kommer bli riktigt gott! :)


1:a december

Slänger in ett litet hej, så här den första december. Blir bio med familjen i kväll, vi skall se 2012. Hoppas den är så bra som förväntningarna säger. Nehe, ingen tid att sitta här, barnmorskan vid 14,00 igen. Spännande.

RSS 2.0