Valkyria

Regisserad av:Bryan Singer


Handling: Året är 1944 och Hitlers Tyskland möter fler och fler motgångar. Officerare Stauffenberg (Tom Cruise) ställer sig allt mer frågande till Hitlers regim som mer tycks strida för der Führer än för det tyska folket. Efter en attack i Afrika som tog Stauffenbergs ena hand och öga blir han placerad på administrationen där han kommer i kontakt med ett flertal högt uppsatta militärer och även några politiker som planerar en kupp för att döda Hitler. Stauffenberg kommer in i gruppen med mer långsiktiga planer där han vill, inte bara döda Hitler, utan avsätta hela den nazistiska regeringen och gripa alla SS-soldater. Nya planer smids och den 20 juli 1944 ser allt ut att lyckas. Men är verkligen der Führer död?


Omdöme: Eftersom hela historien är uppbyggd på en verklig händelse blir utgången av filmen inte särskilt spännande. Om man ser på det hela objektivt. Att däremot sitta i en biosalong och följa historien från början till slut är riktigt spännande. Alla tankar på verkligheten försvinner och för en stund tror man (läs: jag) verkligen att ny historia ska skrivas och attentatet skall lyckas. Allt är så genomtänkt in i minsta detalj och blir riktigt spännande. Att väcka sådan spänning när man berättar om en allmänt känd historisk händelse kan inte annat än kallas genialt. Tyvärr är det lite för mycket Hollywood över filmen och känslan att det är nazi-Tyskland det handlar om infinner sig inte riktigt. En Hitler som pratar amerikanska kan inte kännas rätt, även om jag vet att en film helt på tyska inte skulle ge ens hälften så mycket tittare. Kanske att en händelse som bara inefattar ett icke engelskspårkigt land inte skall spelas in av Hollywood?! Annars lyckades skådespelarna att fånga situationens allvar mycket bra. Introt var riktigt snyggt gjort då tyska texter övergick i engelska och tyskt tal övergick i engelska på korsande ljudspår för att sedan blir bara engelska (amerikanska).
Betyget för filmen blir 7 av 10.

Av: Sofia Feucht


Fotnot: Ordet Valkyria kommer ursprungligen från den nordiska mytologin och var då ett kvinnligt andeväsen som valde ut vilka krigare som skulle få följa med till Valhall. Hos germanska folk i allmänhet förknippas Valkyriorna med skräckfyllda ting. Källa: Wikipedia.


Valkyrie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0