Bilden av Phoebe

Författare: Kim Edwards

Översättning: Ingegerd Thungström (Bra Böcker)

Genre: Drama


Handling: Året är 1964 och en snöig vinternatt tvingas doktor David Henry att förlösa sin egen fru Norah. Till hjälp har han syster Caroline. Vad man först trodde bara var ett barn, visade sig vara tvillingar. Dock föds det ena barnet med Downs Syndrom. David tvingas fatta ett beslut som senare inte går att ångra. Han ger det sjuka barnet till Caroline och ber henne ta med barnet till ett hem för handikappade som han hört skall vara bra.
Caroline kommer till hemmet men ser vilket uselt skick det är i och hur illa patienterna behandlas och bestämmer sig att istället uppfostra barnet, Phoebe, själv.
Norah får veta att hennes dotter var dödfött och sörjer henne oerhört, trots att hon aldrig sett henne. David tyngs av sitt beslut och sjunker djupare in i sig själv och i sitt arbete. Sonen, Philip, den tvilling de behöll, känner sig hatad av föräldrarna och revolterar i sina tonår.
Medan den trasiga familjen försöker ta sig igenom sin vardag kämpar Caroline för att, nu hennes, dotter Phoebe skall ha samma rättigheter som alla andra barn.
Då David plötsligt går bort ställs allt på sin kant och Caroline träder fram med Phoebe.



Omdöme: En fruktansvärt välskriven och engagerande bok. Författaren tar upp ämnen som vanligtvis är ganska tabubelagda och lägger dem i ljuset. Hon skriver med sådan glöd att man som läsare dras med in i den kamp dessa människor utkämpar, mot varandra, sig själva och mot samhället som sådant. Det är lätt att bli arg på karaktärerna som inte vill ha förståelse för varandra eller se längre än sina egoistiska hjärnor tillåter, alltså till någon annan människas känslor. Man dras med och känner för dessa människor. Samtidigt käns det som om Edwards skriver om mänskligheten, sådan den verkligen ser ut. Till en början hade jag svårt att sätta mig in i boken, men allt efter som blev den lättare och mer fängslande att läsa. Verkligen något att rekommendera!! Betyg: 9 av 10.

Av: Sofia Feucht

Kommentarer
Postat av: Sofia

Ska ha lite tjejkväll här hemma, sen blir det Palace. Tänkte om du ville göra oss sällskap?

Puss

2009-03-04 @ 17:07:39
URL: http://mammasofia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0